Z inicjatywy Przewodniczącego Rady Słupskiej Izby Przemysłowo-Handlowej Pana Jerzego Bury w dniu 11 listopada 2017 roku w restauracji „Casa Italia” w Słupsku odbył się pierwszy w naszym mieście wieczór prezentacji i degustacji win i potraw pn.: „Z najlepszych winnic włoskich”.

wybor2

 

 

We Włoszech wino stanowi obowiązkowy dodatek do posiłków, a dobre, lokalne wyroby są tu na każdym kroku. W każdej miejscowości jest wiele lokalnych producentów, którzy oferują swój trunek. Wszystko to sprawia, że zainteresowanie włoskimi winami jest ogromne, o czym mógł się przekonać każdy kto był w tym kraju.

W Polsce spożywanie wina nie ma takiej tradycji kulinarnej i ustępuje innym o wiele mocniejszym trunkom. Jednak stopniowo się to zmienia i coraz chętniej i częściej sięgamy po wino. To dowód na to, że celem staje się przyjemność w smakowaniu tego szlachetnego trunku, a nie stan upojenia mocnym alkoholem. Według wielu badań wino pomaga zapewnić długie lata w zdrowiu, pozwala na utrzymanie elastyczności naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, stymuluje stres itp.

- Sięgnijmy do pięknej tradycji Włochów, z którymi mamy tak wiele związków, nawet kulinarnych. Uczmy się od nich kultury degustacji wina i smakowania wspaniale przyrządzonych potraw – powiedział witając gości Przewodniczący Rady Izby Jerzy Bury  - Jestem przekonany, że w tak znamienitym gronie osób reprezentujących różne sfery życia publicznego zapoczątkujemy w Słupsku nową tradycję polsko-włoskiej biesiady w gronie rodziny, przyjaciół i kolegów z pracy.

Warto żebyśmy dołączyli do winnych tradycji innych narodów. Słyniemy z licznych biesiad i wspólnych zabaw, dlatego uczty, spotkania rodzinne czy towarzyskie grillowanie przy winie i smakowitych potrawach mogą stać się nowym sposobem spędzania czasu.

Słupski wieczór smakowania włoskich win i potraw zgromadził kilkudziesięciu zainteresowanych. Prowadził go sommelier jednej z najlepszych warszawskich restauracji, który zaprezentował metody podawania różnych gatunków win, rodzaje naczyń do win, słowem wszystko co składa się na kulturę picia tego trunku.

W realizację spotkania mocno zaangażował się Pana Giulio Caldeo, właściciel pierwszej w Słupsku w prawdziwie włoskim stylu restauracji „Casa Italia”, od niedawna członek naszej Izby.

 

wybor1

wybor3