Wieczór Biznesowy 13.08.2019 godz. 18.00

Spotkanie odbędzie się w Słupskiej Izbie Przemysłowo-Handlowej w Słupsku Al. Sienkiewicza19.
 
 
 
Słupski Klaster Bioenergetyczny. Realne możliwości na tańszą energię. Jak powstał i jaki jest jego cel.
Prelegenci, Andrzej Wojtowicz Wodociągi Słupsk, Marek Bączkiewicz EC Engie.
 
Koszt uczestnictwa:
20,00 zł. dla firm będących członkami SIPH
30,00 zł. dla firm niebędących członkami SIPH

 
Link do formularza zgłoszenia uczstnictwa
https://bit.ly/2YenJn1 
 
Agenda Wieczoru Biznesowego
18:00 – 18:15
Rejestracja gości
18:15 – 19:15
Czy możemy mieć w Słupsku tańszą energię z lokalnych źródeł odnawialnych. Andrzej Wójtowicz, Marek Bączkiewicz
19:15 – 21:00
Networking

W Słupskiej Izbie Przemysłowo-Handlowej zachodzą zmiany, które na Walnym Zgromadzeniu zapowiedział Jerzy Bury, nowy prezes Izby.

Zmienił się już program działania, przygotowany przez Zarząd i wdrażany przez nowego dyrektora Izby Wojciecha Szulca. Został on opublikowany na stronie internetowej Izby w zakładce – NOWE USŁUGI.      Z napływających do biura Izby sygnałów wynika, że program jest konkretny i trafia w potrzeby słupskiego biznesu, obejmując szeroki zakres spraw przydatnych w każdej firmie i każdemu przedsiębiorcy.

Izba rozlicza się z przeszłością. Robi to także poprzez przegląd i weryfikację nagromadzonych informacji, pozbywanie się sterty papierzysk, zużytego wyposażenia i nieprzydatnego we współczesnych czasach sprzętu. Izba czyści też swoje kartoteki z „martwych dusz” tj. nie istniejących firm członkowskich oraz takich, które straciły zainteresowanie swym udziałem w jej działalności.

Przeszłość konsekwentnie odchodzi do lamusa, a do drzwi dobija się młodość ze smartfonami w rękach, energią i pomysłami na rozwojowy biznes. Pod potrzeby młodego biznesu oraz oczekiwania stawiane współczesnemu samorządowi gospodarczemu Izba modernizuje swoją infrastrukturę. Dążymy do tego, by tradycja naszego samorządu, której pięknym wyrazem jest dostojna Aula została powiązana   z koncepcją nowoczesnego rozwoju Izby.

Porządki w Izbie siłą rzeczy pociągają za sobą dodatkowe koszty. Powoduje to chwilowe opóźnienia w regulowaniu płatności. Wierzymy, że są one przejściowe, dlatego dziękujemy za wyrozumiałość tym, którzy oczekują na swoje rozliczenia. Nastąpią one tak szybko, jak będzie to możliwe.

 

FIRMA „TOŁŁOCZKO” to mały rodzinny zakład Iwony i Tomasza Tołoczko w Kruszynie w gminie Kobylnica. Zajmuje się produkcją naturalnych wyrobów wędliniarskich i sprzedażą zdrowej żywności. Od 2016 roku jest aktywnym członkiem Słupskiej Izby Przemysłowo-Handlowej.

            Firma „Tołłoczko” jest przykładem tradycyjnego rzemiosła - Wędliniarskiej -Manufaktury. Została utworzona w 1993 roku z inicjatywy przedsiębiorczego małżeństwa, które w poszukiwaniu zawodowego spełnienia postanowiło spróbować sił w branży rolno-spożywczej. Początkowo była to uprawa warzyw, potem handel świeżym mięsem z własnego rozbioru. W końcu postanowili podjąć się robienia i sprzedaży własnych wędlin.

              - Zawsze robiliśmy domowe wędliny dla siebie, więc kilka lat temu zrodziła się myśl, aby otworzyć mały rodzinny Zakład Przetwórstwa Naturalnego Mięsa w Kruszynie. Jednak samo hasło: „będziemy robić smaczne wędliny” to za mało. Musieliśmy przejść szereg formalności i pokonać wiele problemów związanych z otworzeniem zakładu – wspomina Pani Iwona Tołoczko, współwłaścicielka firmy, zajmująca się marketingiem i promocją wyrobów. – Na dobre produkcja naturalnych wędlin ruszyła w naszej firmie  z początkiem 2016 roku.

            Początki nie były łatwe. W dobie powstawania hipermarketów skazani byli sami na siebie i  walkę o zdobycie klienta. Przez cały czas konkurowali z dużymi sieciami sklepów. Ich samozaparcie brało się z przekonania, że firma rodzinna to potężna siła, której rozwój determinuje rodzinna więź. Z tą myślą organizowali się i od początku dzielili zadaniami. Przypisywano je poszczególnym członkom rodziny i tak już pozostało. Zadania wiążą się bezpośrednio z pracą nad jakością produktu, rzetelnością i uczciwością wobec klienta. Tego oczekuje konsument ich wyrobów. W taki też sposób powstaje i utrwala się manufaktura wędliniarska rodziny Tołłoczko.

Skąd się bierze wyjątkowy smak wyrobów Firmy Tołłoczko? Istotnych jest wiele czynników. Choćby to, że używają mięsa tylko z żywca hodowanego na Kaszubach, a wędzenie odbywa się w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem twardym bukowym, olchowym i z drzew owocowych. Dzięki stosowaniu dawnych metod wytwarzane wyroby mają smak i aromat  jak kiedyś. Do tego sami dobierają przyprawy i składniki tworząc własne receptury. Wszystkie wyroby wędliniarskie spełniają surowe normy unijne dotyczące wędzenia naturalnego. W rezultacie szynki, polędwice i kiełbasy mają niepowtarzalny smak. Specjalnością zakładu jest galantyna lub inaczej mięso na ostro w formie batonów sporządzonych z mięsa wieprzowego przyprawione na ostro z czosnkiem niedźwiedzim, stąd nazwa „Mięso na ostro”. Przez cały czas wprowadzane są nowe wyroby w/g starych receptur odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na naturalną żywność.

Umiejętność wytwarzania smacznych wyrobów wędliniarskich wynieśli z rodzinnych domów. Tam też zaszczepiono im miłość do ciężkiej pracy, którą teraz przekazują dzieciom. Musi upłynąć jeszcze sporo lat, aby firma została przekazana w ręce dzieci, żeby nią umiejętnie zarządzały i żeby przetrwała na następne pokolenia.

- Mamy dwóch synów i córkę, która już się usamodzielniła. Chcielibyśmy z mężem żeby synowie przejęli i rozwinęli nasz rodzinny biznes. Tego typu małe firmy napędzają gospodarkę, dlatego wierzę w nasz dalszy rozwój – mówi z przekonaniem Pani Iwona. - Młodszy syn Miłosz uczy się jeszcze w Technikum Ekonomicznym, a starszy Krzysztof, choć wykształcony w innym kierunku zdecydował  się na pozostanie w firmie. W tym celu odbył odpowiednie przeszkolenie w Cechu Rzemiosł Różnych w Słupsku i w ubiegłym roku zdobył tytuł czeladnika, a mąż w tym samym czasie uzyskał tytuł mistrza w zawodzie  "Rzeźnik- Wędliniarz".

Ostatnie trzy lata ciężkiej pracy zaowocowało w firmie sukcesami. Najpierw otrzymali tytuł Lidera Promocji Słupskiej Gospodarki w konkursie „SREBRNY NIEDŹWIEDŹ 2018", a na wiosnę 2018 roku w Gdańsku podczas gali ORŁY WPROST firma zdobyła wyróżnienie „ORZEŁ POLSKIEGO ROLNICTWA”. W tym samym roku w Lubaniu firma zajęła I miejsce w konkursie AGROLIGA 2018 uzyskując tytuł Mistrza Województwa Pomorskiego w kategorii firma. Finał konkursu AGROLIGA 2018 z udziałem 14 firm i 15 gospodarstw rolnych z całej Polski odbył się 10 czerwca 2019 roku w Warszawie w Pałacu Prezydenckim pod patronatem Prezydenta RP.

Izbę napawa dumą, że jedna z firm członkowskich w wyniku wielkiej pracowitości i zaangażowania całej załogi stała się przykładem „przedsiębiorczości, inicjatywności i gospodarności w polskim rolnictwie i agrobiznesie” – co mocno zaznaczył Prezydent Andrzej Duda podczas wręczania nagrody. To także splendor dla Izby i wielka promocja słupskiej przedsiębiorczości!

Firma TOŁŁOCZKO oprócz aktywizowania się w samorządzie gospodarczym jest członkiem Inicjatywy Firm rodzinnych z siedzibą w Warszawie i członkiem Fundacji Firm Rodzinnych w Poznaniu. Stale uczestniczy w szkoleniach, spotkaniach biznesowych i kontaktach branżowych organizowanych przez Izbę oraz wydarzeniach poświęconych m.in. popularyzacji i rozwojowi firm rodzinnych.

- W pracy organizacyjnej w Izbie uczymy się wzajemnie, wspieramy, zdobywamy wiedzę i doświadczenie – podkreśla Pani Iwona Tołoczko – Uważam, że dla każdej firmy, która chce się rozwijać, liczyć na rynku i nie bać się konkurencji pomoc organizacji jest w tym niezbędna. 

 

Więcej o FIRMIE TOŁŁOCZKO:

www.tolloczko.com.pl,  Facebok: toloczkowedliny

 

W wielu firmach występuje problem z weryfikacją jakości wytwarzanych produktów. O ile pomiar długości, średnicy i innych podstawowych wartości geometrycznych może przeprowadzić kontroler jakości przy pomocy przyrządów pomiarowych (suwmiarka, mikrometr, głębokościomierz) lub innych ręcznych metod, to nie może on sprawdzić wszystkich tolerancji naniesionych na rysunek wykonawczy lub wykonać pomiaru elementu zawierającego powierzchnie skomplikowane. Często również zdarzają się problemy z dopasowaniem wyprodukowanego przedmiotu, części do innego elementu  i koniecznością zweryfikowania gdzie następują odchyłki w porównaniu z dokumentacją.

W takim przypadku znajduje zastosowanie technologia skanowania 3D. Jej zalety to duża, sięgająca setnych części milimetra dokładność pomiaru oraz możliwość szybkiego przetworzenia uzyskanych danych  w wirtualny model. Z jednakową dokładnością można wykonać pomiary wymiarów geometrycznych i tolerancji niewielkich elementów, jak również wielkogabarytowych konstrukcji o złożonej budowie, kształcie, materiale wykonania, w tym obiekty ciemne oraz szklane. Skanowanie 3D może pomóc także w diagnozowaniu nadmiernych deformacji konstrukcji, które mogą wpłynąć na jej prawidłowe funkcjonowanie.

- Pomiary 3D to dziś podstawa w wielu dziedzinach przemysłu pozwalająca na szybkie i precyzyjne wyeliminowanie pojawiających się problemów na linii produkcyjnej, a dużym atutem tej technologii jest przede wszystkim oszczędność czasu, materiału i redukcja kosztów – zapewnia Marcin Ingielewicz ze Słupskiego Inkubatora Technologicznego.                                                                                                                     

Kompletna usługa doradcza, którą można zrealizować w Słupskim Inkubatorze Technologicznym obejmuje sporządzenie raportu, gdzie liczbowo oraz graficznie za pomocą kolorystycznej mapy odchyłek przedstawiona jest analiza różnic pomiędzy zeskanowanym detalem, a modelem wzorcowym. Urządzenia, którymi dysponuje Słupski Inkubator Technologiczny pozwalają na mobilność i możliwość realizacji doradztwa i usług także w siedzibie przedsiębiorcy. Zainteresowani tą oraz innymi usługami (inżynieria odwrotna 3D, projektowanie 3D, szybkie prototypowanie za pomocą druku 3D) mogą uzyskać dodatkowe informacje bezpośrednio w Słupskim Inkubatorze Technologicznym, ul. Portowa 13b, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Na mapie gospodarczej Słupska pojawił się nowy podmiot - ING Bank Śląski. To jeden z największych banków w Polsce, którego oferta obejmuje produkty i usługi dla klientów indywidualnych, małych przedsiębiorców oraz dużych podmiotów gospodarczych. Dogodnie położony w centrum Słupska Oddział banku ING cieszy się rosnącym zainteresowaniem klientów korporacyjnych, a eksperci banku służą wsparciem w zakresie m.in. cash managementu, wymiany walut, finansowania, leasingu, faktoringu.

Bank ING inspiruje klientów do podejmowania trafnych decyzji finansowych, dostarczając im narzędzia, dzięki którym bankowość staje się przyjazna i transparentna. Szeroka oferta rozwiązań gotówkowych oraz internetowy dostęp do kont zapewniają klientom dostęp do produktów i usług banku 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.

Oddział ING Banku Śląskiego w Słupsku to nowoczesna i zmodernizowana placówka z dogodnym dojazdem i miejscami parkingowymi dla klientów. Atutem Oddziału jest bardzo miła i kompetentna obsługa doradców bankowych.

ING Bank Śląski Oddział w Słupsku, Stary Rynek 7, tel. 801 222 222, czynny pn.- pt. 9.00 -17.00. Zapraszamy.

Mimo letniej kanikuły w Słupskiej Izbie Przemysłowo-Handlowej wiele się dzieje. Zapowiedziane przez Jerzego Burego, nowego prezesa Izby zmiany stopniowo tworzą nową rzeczywistość tej zasłużonej organizacji słupskich przedsiębiorców. Wdrażany jest nowy program działalności, w którym największe znaczenie ma nowa oferta usług Izby. Mają one ożywić działalność słupskiego samorządu gospodarczego i spowodować dopływ do Izby nowych przedsiębiorców.

- Będziemy starali się skuteczniej dbać o interesy wszystkich członków – zapowiada prezes Jerzy Bury. – Chcemy umocnić Izbę od wewnątrz i pokazać ją jako silną i aktywną organizację na zewnątrz. To spowoduje, że do Izby przyjdą nowi przedsiębiorcy, a szczególnie, na czym nam najbardziej zależy, ludzie młodzi z ciekawymi pomysłami na biznes. Nasza Izba pomoże im w rozkręceniu tych pomysłów i zadba o dalszy rozwój młodych firm.

Dlatego też Izba zmienia swój profil działania kierując go na młody i rozwojowy biznes. W tym celu otwiera się na nowe branże i wprowadza nowe, nieznane dotąd usługi. Odpowiadają one potrzebom i oczekiwaniom mikro i małych przedsiębiorstw, których w słupskiej gospodarce jest coraz więcej. Wszystkie nowe usługi sprzyjają młodemu biznesowi i są przystępnie przedstawione na stronie internetowej http://siph.slupsk.pl . Część z nich weszła już w fazę realizacji, jak np. wieczory biznesowe, które stają się ciekawą formą spotkań młodego biznesu z dojrzałymi przedsiębiorcami Izby.

9. bm. w pięknej izbowej Auli odbył się drugi już taki wieczór, w którym wzięło udział 38 osób - młodych przedstawicieli różnych usług biznesowych oraz doświadczonych w działalności przedsiębiorców. To swoiste zderzenie starego z nowym przyniosło dobre rezultaty, o których długo mówiono po zakończeniu merytorycznej części wieczoru.

Lejtmotywem spotkania było hasło: Jak zarządzać skutecznie? Starał się na nie odpowiedzieć Marek Bączkiewicz, prezes „Engie EC Słupsk”, który jako lektor i praktyk z racji wieloletniego doświadczenia w pracy w różnych firmach umiejętnie poprowadził spotkanie przedstawiając uczestnikom praktyczne aspekty zarządzania. Wieczór upłynął w interesującej formie, a po wykładzie długo jeszcze toczono dyskusję w kuluarach.

Spotkanie biznesowe w Izbie zaszczycił swoją obecnością Victor Kolesnikov – Konsul Generalny Federacji Rosyjskiej w Gdańsku, którego obecność w Słupsku była związana z wizytą delegacji z Archangielska. Delegacja pod przewodnictwem Aleksandry Siergiejewny Ilatowskiej reprezentującej administrację m. Archangielska odwiedziła Słupsk z okazji przypadającej w czerwcu br. 30. rocznicy podpisania umowy partnerskiej o przyjaźni i współpracy między naszymi miastami.

Podczas pobytu w Słupsku specjalnych gości przyjął prezes Izby Jerzy Bury, który wraz z dyrektorem Biura Wojciechem Szulcem ugościli przyjaciół z Rosji oraz wymienili informacje o nowych kierunkach współpracy i przekazali pamiątkowe podarunki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czy zarządzanie jest przeznaczone tylko dla dużych firm?


Odpowiedzi udzieli Marek Bączkiewicz Prezes EC Engie, posiadający wieloletnie doświadczenie praktyczne w zarządzaniu.

 
Wieczór Biznesowy skierowany jest do Właścicieli, Prezesów i Dyrektorów firm.    

Spotkanie odbędzie się w Słupskiej Izbie Przemysłowo-Handlowej w Słupsku Al. Sienkiewicza 19.

Możesz zarejestrować się przez Facebooka lub wysyłając formularz zgłoszeniowy na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
 
 
Agenda Wieczoru Biznesowego:
18:00 – 18:15
Rejestracja gości
 
18:15 – 19:00
Praktyczne aspekty zarządzania. Marek Bączkiewicz
19:00 – 21:00
Networking
 
Do pobrania:
 
               FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY